Psie záprahy: Lichotivé echo šampionátu pod Roháčmi, skanzen má svoje čaro

27.02.2012 Tvrdošín

Zuberec 27. februára (TASR) - Preteky psích záprahov poznajú v Zuberci od roku 2004. Odvtedy sa v okolí Zverovky na úpätí Roháčov preháňali stovky mašérov na lyžiach i v klasických záprahoch. Nad známou západooravskou obcou sa ozývali štekacie prekáračky rýchlych sibírskych husky, silných aljašských malamutov, zvlčilých grónskych psov i vytrvalých samojedov. Štyroch súťažných severských plemien, ktoré popri športových výkonoch poskytujú radosť deťom a estetický zážitok milovníkom zvierat.

Okrem domácich podujatí Zuberec už organizoval ME na stredných tratiach i v šprinte. Uplynulý týždeň to boli MS vo verzii WSA (World Sleddog Aassociation). Organizátorom, teda obci za spolupráce so ZO SZTŠ Askino Slovakia Alfa Košice, sa oplatilo dvakrát otestovať areál Múzea oravskej dediny, do tretice to prinieslo podujatie so špičkovými svetovými parametrami. Malebný skanzen a priľahlé parkovisko ponúkli dostatok a pestrosť sprievodnej atmosféry.

\"Ohlasy z národných tímov boli veľmi lichotivé. Vysoko hodnotili trate a zázemie. Čo ešte viac umocnilo ich spokojnosť, to bola nádherná príroda s množstvom snehu i areál skanzenu,\" konštatoval pre TASR Vladimír Šiška, starosta Zuberca. Podľa neho bolo do organizácie zapojených okolo 200 ľudí: \"Spolu s našimi priateľmi z Askina Košice sme vytvorili spoľahlivý štáb, ktorý sa opieral väčšinou o obetavých dobrovoľníkov. Spolupracujeme aj so školami, telovýchovnou jednotou, či horskou záchrannou službou.\"

Odmenou pre organizujúci región boli úspech slovenských mašérov. Severské plemená chované na Slovensku vybehali na MS štyri medaily. V kategórii DL1+DL2 (3-6 husky) získal Maroš Litvaj zlato s prevahou 11 minút a 27 sekúnd na prvého z radu nemeckých súperov, ktorí obsadili šesť ďalších priečok. Zo slovenského pohľadu bol však vrcholom súboj jeho dvoch reprezentantov v skijoringu, teda v kategórii lyžiara ťahaného jedným psom ľubovoľného plemena. Po prvom kole tesne viedol Igor Štefan, po druhom sa o pár sekúnd dostal do čela Ján Mlynár, ale vo finiši tretieho kola ho Štefan predstihol celkovo o 3 sekundy, čo je v tomto odvetví na 33,5 km trati mimoriadne tesný rozdiel. K striebru Mlynára pridal ďalšie Andrej Drábik v šprintérskej D1 (záprah s dvoma sibírskymi husky).

\"Najradšej by sme majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy organizovali každý rok, ale samozrejme bude záležať od asociácie, ako nám ich pridelí. Tak či onak, plánujeme tu mať súťaž v psích záprahoch každý rok,\" zdôraznil starosta Zuberca.
 

Vyberte región